×
TUR
KAYÜ Anasayfa
İslami İlimler Programı
İslami İlimler Programı

İSLAMİ İLİMLER (BÖLÜMÜ) PROGRAMI

Program Tanımları

Kuruluş

Develi İslami İlimler Fakültesi, Resmî Gazete’nin 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 numaralı sayısında yayınlanan 18.05.2018 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Kayseri Üniversitesi bünyesinde Develi ilçesi yerleşkesinde kurulmuştur. Fakültemiz 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Bu program, İslami İlimler Fakültesi kapsamında 240 AKTS kredilik lisans derecelendirme sistemine tabidir. Program yeterliliklerini sağlayarak programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere İslami İlimler alanında lisans diploması verilir.

Program Profili

Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları alanlarında mesleki açıdan nitelikli öğrenciler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Eğitim 8 yarıyıl (4 yıl) olup Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunmamaktadır. Program dili Türkçedir. İslami İlimler alanına ilişkin olarak öğrencilere geniş bir perspektif kazandıracak nitelikte zorunlu ve seçmeli dersler sunulmaktadır.

İslami İlimler Bölümünde Hangi Dersler Var?

Dört yıllık bir bölüm olan İslami İlimler, başta İslam dini olmak üzere, çeşitli dinleri bilimsel yöntemlerle inceleyerek bilimsel tutumu benimsemiş ve geniş görüşlü aydın din adamı yetiştirmeyi hedefler. İslami İlimler bölümünde temel dersler şunlardır: Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Arapça, Kur’an-ı Kerim, Din Felsefesi, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi vb. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre seçmeli dersler de alabilmektedirler.

Mezunların İstihdam Profilleri

Fakültemizden mezun olan öğrenciler aşağıdaki alanlarda istihdam edilebilmektedirler: Milli Eğitim Bakanlığı İlk ve Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, İmam Hatip Liselerinde meslek dersleri öğretmeni olabilmektedirler. Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet işleri başkanlığında İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım, Müftü, Vâiz ve Kur`an Kursu öğretmeni gibi temel hizmet alanlarının yanı sıra; Hizmet İçi Eğitim Kursları’nda öğretici, Din İşleri Yüksek Kurulu’nda uzman, yurt dışında dînî ateşe, din müşâviri gibi Diyânet İşleri Başkanlığı’nın çeşitli kademelerinde görev alabilmektedirler. Üniversitelerin İlahiyat Fakülteleri başta olmak üzere, lisansüstü eğitim aldıkları takdirde çeşitli sosyal bilimler alanlarında da akademisyen olabilmektedirler. İslami İlimler Bölümü için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen ilk aşama olan Yükseköğretim Geçiş Sınavından (TYT) başarılı olup, ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavından (AYT) Sözel (SÖZ) puan türüne göre yerleştirilen öğrencilerin bölüme kabul ve kayıtları yapılmaktadır. Yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yatay geçişle öğrenci kabul edildiği gibi, bölüm öğrencilerinin diğer İslami İlimler Fakülteleri ya da İlahiyat Fakültelerine yatay geçişleri de mümkündür.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla, kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Dosyayı indirmek için tıklayınız.


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü Program Koordinatörü)

Doç. Dr. Murat BIYIKLI

Mail: muratbiyikli@kayseri.edu.tr